Fritidsaktiviteter på Nordpolen Skole

  • Gruppe unge musikere som spiller strykeinstrumenter under et blått telt.

    Sagene Strykeorkester

    Sagene strykeorkester har hatt tilhold på Nordpolen skole siden den åpnet i 2012. Orkesteret har over 40 medlemmer fra alle trinn i grunnskolen og fra alle skoler på Sagene. Alle elever og de to nivådelte orkestrene har spilletid på Nordpolen. Orkesteret har en sosial profil med vekt på spilleglede og at det skal være et rimelig tilbud til alle barn i bydelen, som vi klarer takket være flere støtteordninger, også fra bydelen. Det er også mulighet for betydelig nedsatt kontingent for familier som trenger det.

    Orkestrene har mange opptredener i løpet av året, og besøker for eksempel lokale eldresentre og andre institusjoner i bydelen som kan ha glede av et besøk.

    Orkestret er foreldredrevet med lærerkrefter fra kulturskolen.

    Selv om det er et bydelsorkester har det en veldig sterk tilknytning til skolen, og har sine semesteravslutninger på torget på skolen. Det er veldig avhengig av gode øvingslokaler og lagringsplass til instrumenter, og bruker aktivt fire forskjellige musikkrom på skolen. 

    Vi frykter at en nedleggelse av skolen kan ødelegge sterkt for et orkester som nå er veletablert ved skolen, og har tradisjoner tilbake til 1930-tallet i bydelen. Det er stor nedgang i barn som spiller instrument i Norge, men vi har klart å fylle alle plasser i orkesteret. Å bli henvist til dårligere lokaler, eller å måtte holde til på en nedlagt skole uten mulighet til øving i AKS-tiden frykter vi vil kunne være veldig ødeleggende for vår rekruttering.

  • Fem barn kledd i uniformer fra Nordpolen Skoles Musikkorps står ved siden av et blått banner med inskripsjonen "NORDPOLEN SKOLES MUSIKKORPS 2014". Barna har på seg mørkeblå hatter og kapper med turkise detaljer.

    Nordpolen Skoles Musikkkorps

    Nordpolen skoles musikkorps er et av Norges aller yngste korps. Vi startet opp høsten 2014, og da hadde vi ingen instrumenter, bare ivrige dirigenter, foreldre og ikke minst; musikanter. I løpet av de 10 årene har korpset vokst seg stort; i dag har vi 3 avdelinger med 55 medlemmer fra 2. klasse til 3. vgs.

    Skolekorpset har alle fellesøvelser (samspill) og spilletimer for den enkelte musikant, i skolens lokaler.

    Skolekorpset er foreldredrevet, men med lønnede dirigenter og spillelærere. Vi jobber hardt for å holde kontingenten så lav som mulig, slik at ikke økonomi skal hindre musikanter fra å delta. Musikantene får låne instrumenter og uniformer fra korpset.

    Hver vår og høst arrangerer skolekorpset loppemarked på Nordpolen skole. Det er vår aller viktigste inntektskilde, og et svært populært arrangement for nabolaget og bydelen. Mens vi har loppemarked, samles barn, unge, voksne og gamle fra hele nabolaget og bydelen i skolegården vår. De handler på loppemarkedet, kjøper mat og drikke i kafeen, og leker i den store skolegården. 

    Korpset spiller foran skolen i 17. mai-toget i sentrum og på skolen på 17. mai. Dette bidrar til at elever og nærmiljø kjenner på stolthet til skolen og nærmiljø.

  • Karaokehøyttaler med mikrofon og diskolys i ulike farger.

    Klubben

    Klubben på Nordpolen skole er et unikt fritidstilbud, drevet av foreldre i ekte dugnadsånd. Annen hver uke mellom høstferien og påske samler den mellom 70 og 120 barn og unge, langt flere enn andre fritidstilbud i området. 

    Her møtes barn på tvers av bakgrunn, og tilbudet bidrar til sosial utjevning og integrering i en trygg og kjent setting. For mange foreldre er terskelen lavere for å sende barna hit enn til andre fritidsaktiviteter. 

    Klubben gir barn og ungdom et meningsfylt sted å være og forebygger utenforskap. Den styrker fellesskapet, ikke bare blant barna, men også mellom foreldre som møtes, samarbeider og bygger nettverk. Klubben er langt mer enn et fritidstilbud, den er et samlingspunkt som skaper trygghet, tilhørighet og engasjement i nærmiljøet. Den er tett knyttet til Nordpolen skole - uten skolens lokaler og nærhet vil det være vanskelig å opprettholde det sterke felleskapet og engasjementet som har vokst frem her.

  • Utsikt over en skolegård med lekeplassmarkeringer på asfalten. Området er omgitt av murbygninger og leilighetsblokker. Det er noen barn som leker. Solfylt vær med blå himmel.

    Skolen som samfunnshus

    Skolen fungerer som vårt lokale samfunnshus, hvor det skapes minner, vennskap og samarbeid som styrker samholdet i nærmiljøet. Her arrangerer Skolekorpset sine populære loppemarkeder to ganger i året. 

    Hver advent har 8. klasse tradisjonen tro Julemarked hvor de selger egenprodusert julepynt, lodd, kaffe og kaker til inntekt for skoletur.  Nordpolen skole låner også ut torget til bursdager for skolens elever fredager fra klokken 17:00 til 20:00.

    Forutsetninger for å låne torget er at alle jentene eller guttene, eller hele klassen blir invitert. Dette har skapt en tradisjon for at klassene lenge arrangerer felles bursdager, hvor ofte bursdagsbarna og foreldre samarbeider, om 3-4 felles bursdagsfeiringer gjennom året – en hyggelig møteplass for foreldre og barn. 

  • Illustrasjonsbilde

    Nordpolens skolekor

    Nordpolen Skolekor ble startet av foreldre på skolen i 2022, og består nå av 63 engasjerte, sangglade barn fra 2-6. klasse. 

    Koret er foreldredrevet, dirigeres av Kristina Klungnes og øver hver torsdag i AKS-tiden, i musikkrommet på skolen. Hver desember har koret julekonsert i Torshov Kirke. De siste to årene har koret hatt sommerkonsert på Cosmolite. I fjor var teamet "Vi gjør opprør!", med forestillingen ville barna vise at de har en stemme og kan gjøre en forskjell - også på vegne av de barna som ikke blir hørt. Under konserten samlet koret også inn penger til Redd Barna. I år har vi sommerkonsert på Voldsløkka Scene, den heter "Smil til verden" og er en hyllest til Jan Teigens musikk. 

    Koret er et lavtersektilbud, og vi ønsker at alle barn som vil være med skal ha mulighet til det. Derfor jobber vi med å holde kontingenten så lav som mulig. Vi ønsker også å være med å bidra til lokalmiljøet vårt, i desember var vi med å synge på Torshovbyen levende julekalender, og vi håper å synge på 17 mai på skolen i år. 

    Hvis skolen legges ned mister koret sin tilhørlighet, vi mister musikkrommet hvor vi øver og torget hvor vi holder korseminar. Barna i koret begynner på forskjellige skoler, og foreldrene som utgjør styret splittes. Vi ønsker at Nordpolen Skole og koret skal bestå, og synes det er veldig synd hvis de raserer et viktig kulturelt fellesskap for barna.