Hvilken by vil vi gi barna?

“Vi som bor her teller på knappene. Frister ikke rekkehuslivet?” Foto: Anders Bisgaard.

Debattinnlegg i Klassekampen 18. mars.
Av Julie Rongved Amundsen, mor på Nordpolen skole og teaterkritiker i Klassekampen.

Onsdag la utdanningsetaten frem et forslag om ny skolestruktur i Oslo. Der foreslås det å legge ned skolene Møllergata, Sørkedalen, Maridalen, Trosterud og Nordpolen. Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen sier at de er forberedt på reaksjoner, men impliserer også at hun ikke bryr seg nevneverdig når hun legger til at det som oftest går bra for barna «når støvet har lagt seg». Som mor til to barn på Nordpolen skole er jeg selvfølgelig opptatt av hvordan det går med de barna som får skolen sin nedlagt, men jeg mener også at vi må se på hva disse potensielle skolenedleggelsene har å si for den byen barna vokser opp i.

Nordpolen skole ligger på Sandaker, nordøst i Oslos indre by og åpnet i 2012. Her bor det i dag mange barn, og skolen har 670 elever, men galopperende boligpriser har gjort det vanskeligere for familier å bli i området. Vi som bor her bor tett og ofte trangt, men miljøvennlig, og vi bidrar til å gjøre Oslo til en levende og mangfoldig by der barn kan trives også innenfor Ring 3. Oslo kommunes statistikk viser en stor befolkningsvekst i området fra 2000 til 2024. Der det i 2000 er oppgitt 4802 beboere i området Sandaker, var det i 2024 13915. I tråd med dette åpnet Nordpolen skole i 2012, og i nærliggende områder med stor boligutvikling er det bygget nye skoler til alle trinn. Nå som det ikke ser ut som scenariene om antall barn blir nådd, velger altså Utdanningsetaten med byrådet i ryggen å foreslå å legge ned en stor skole og splitte miljøet til barna for å spare penger. Men vi må kunne forvente en mer stabil skolepolitikk enn at skoler bygges og legges ned igjen etter 15 år, også når det er variasjon i elevantallet utenfor skolekretsen.

Det kan være flere grunner til at befolkningsscenariene ikke har utspilt seg sånn som man trodde i skolebehovsplanen fra 2011, men det er rimelig å anta at boligprisene og boligpolitikken er en medvirkende årsak. I Sagene bydel er det plass til flere barn og familier, men vi må legge til rette for at folk både ønsker og har råd til å bli. Å legge ned skoler er å begynne i feil ende hvis vi ønsker oss levende bymiljøer.

Vi som bor her teller hele tiden på knappene. Frister det ikke litt med rekkehuslivet i kommunens ytre bydeler? Hva om man gjør et lite Finn-søk på de Oslo-nære delene av Akershus? Men Oslos sentrale bydeler skal ikke bare være for studenter og pensjonister, de skal være til for mennesker i alle aldre og livssituasjoner, også barn og ungdom. Vi trenger en boligpolitikk som gjør det mulig, men vi trenger også en skolepolitikk som gjør det attraktivt.

La oss gi barna en god by og la dem beholde nærskolene sine.

Forrige
Forrige

Fullt hus på Klubben da barna inviterte politikerne

Neste
Neste

Ba politikerne om hjelp til å redde skolen