Vårens viktigste verksted

I trappene i det store auditoriet, for alle på Nordpolen skole kjent som Torget, siver vårsolstråler inn på lærere og foreldre som maler bokstaver på store bannere.

Rundt 50 foreldre, lærere og ungdomsskoleelever deltok søndag formiddag på plakat- og bannerverksted, for å lage materiell til kommende aksjoner for skolen. (Barn fikk ikke være med denne gangen, på grunn behovet for lite barnevennlig maling.)

Ved et bord sitter en gjeng 13- og 14-åringer. De får trolig gå ferdig grunnskolen på Nordpolen, men unner andre å få den samme oppveksten og skolegangen som de selv har hatt. De nærmest overbyr hverandre med gode argumenter for at skolen må få bestå.

– Vi vil hjelpe til alt vi kan for at skolen ikke skal bli lagt ned, sier Thordis.

– Blir den det, er det mange lærere som mister jobben, mange elever vil miste nærmiljøet, og vi mister skolen hvor vi har tilbragt barndommen, sier hun.

– Elevene vil bli delt opp på mange skoler og mister kontakten med hverandre, skyter Frøya inn.

Alle er enige om at det er veldig bra miljø på skolen, med masse fine elever og lærere som er veldig greie med hverandre. Og at skolen har et uteområde som utmerker seg.

– Det er stor variasjon i folk, derfor er det enkelt å finne venner som passer deg, framhever Unni og Sunniva.

– Bra samhold og mange som kjenner hverandre, og lærerne gjør det lett å bli kjent med de som går på andre trinn også, legger Mari til.

Halima er opptatt av at det er mange som går på Nordpolen, og kjipt for alle om de blir splittet og mister venner, hvis de spres over fire skoler slik forslaget fra Utdanningsetaten innebærer.

– I tillegg får mange lengre skolevei, og det kan være farlig, særlig på vinteren når det er mørkt, sier hun.

En eim av maling og sprittusj har spredt seg i det store rommet.

Ingvild Authen er her sammen med samboeren Tobias Lloyd. De har en datter i 3. klasse.

– Det har vært en utrolig fin opplevelse å ha henne på den trygge og gode skolen her. Det er godt samhold i foreldregruppa, kjempedyktige lærere og mye engasjement hos elevene. Det er en blanding av folk med forskjellig bakgrunn. Mange fine folk!

Den karakteristiske lyden av frysetape som rulles ut og rives av, blander seg med de lattermilde stemmene til ungdomsskolejentene litt lenger bak i rommet. Ingvild er opptatt av skolens betydning for nærmiljøet.

– Det kommer til å bli mye tommere uten en nærskole. Mange bor trangt her, så det betyr mye at elevene har en barne- og ungdomsklubb og andre fritidsaktiviteter her. Mange av fritidsaktivitetene i nærområdet er knyttet til skolen.

– Får det noen konsekvenser for din familie hvis skolen legges ned?

– Vi har av og til vurdert om vi skal flytte lenger ut av byen, fordi vi ikke har så stor plass. Skolen er med på å holde oss i området. Hvis den legges ned, blir det en mer aktuell problemstilling igjen.



Marianne Engelstad leder aksjonsgruppa i Redd Nordpolen-aksjonen. Hun er fornøyd med at så mange har møtt opp til felles innsats for skolen.

– At vi får til dette, med både foreldre, ungdomsskoleelever og lærere som deltagere, viser hvilken dugnadsånd som råder og hvilket fellesskap vi har her, sier hun.

– Vi lager noe som kan brukes igjen og igjen, helt til det er bestemt at skolen ikke skal legges ned!

– Blir bannerne og plakatene å se ved mange anledninger?

– Ja, de blir synlige på store og små arrangementer framover, blant annet aksjonen elevene ved skolen skal ha foran rådhuset førstkommende onsdag.

Marianne ser deltagelsen på verkstedet som et positivt tegn.

– Det oppsummerer hva skolen betyr i nærmiljøet når lærere, foreldre og til og med ungdomsskoleelever gidder å være med på dette på en søndag!

Forrige
Forrige

Skeid tapte, men vi skal vinne kampen for skolen vår!

Neste
Neste

Skal vi virkelig svikte de samme barna igjen?