Skolenedleggelser i Oslo får enorme konsekvenser, også for de som enda ikke ser det

Dersom Nordpolen skole legges ned må nesten 700 barn spres til resten av skolene i bydel Sagene. Det vil få alvorlige konsekvenser for både de med og uten barn i bydelen.

I mars kom sjokkbeskjeden om at Nordpolen skole på Sandaker er foreslått nedlagt. Oslo kommune vil slukke lyset allerede i 2027, selv om skolen er full og barnekullene i bydelen er store.

Kommunen har ikke begrunnet nedleggelsen på en ordentlig måte. Tvert imot har planen høstet skarp kritikk for alvorlige faglige mangler og prosedyrefeil fra eksterne fagmiljø.

Nedleggelsen vil ikke bare være en katastrofe for nærmiljøet på Torshov og Sandaker, som mister hjertet i nabolaget.

Nedleggelse vil også få ringvirkninger for hele bydel Sagene, både for skolebarn, og for de som har investert i leiligheter som de siste tiårene har økt voldsomt i pris, blant annet fordi området har blitt et attraktivt område for par i etableringsfasen og barnefamilier.

 

Stappfulle klasserom

FAU ved Nordpolen skole kommer nå med en direkte oppfordring til alle foreldre og andre som er opptatt av skoler, trygghet, læring og barnevennlige nabolag til å hjelpe oss i kampen mot skolenedleggelser.

– Dette er en direkte oppfordring til alle foreldre og andre som bryr seg om skolebarna og nærmiljøet i bydelen vår: Selv om din skole ikke skal legges ned, angår dette deg, sier Marianne Werrum, FAU-leder ved Nordpolen skole.

Nordpolen huser nesten 700 elever. Disse vil spres til andre skoler i bydelen, fortrinnsvis Sagene, Fernanda Nissen, Lilleborg og Voldsløkka skoler. Dette er skoler som allerede er fulle, og hvor avisene i flere år har skrevet om kritisk små uteområder, et krevende innemiljø og lite fleksibilitet i bygningsmassen.

– For å få plass til våre barn er kommunen nødt til å presse 30 barn inn hvert klasserom, enten det er plass eller ikke. Det vil være en katastrofe for trivsel og læring for både våre og alle andres barn som går på skolene allerede, advarer Werrum.

Som mor til to gutter trekker hun særlig frem fram faren for at gutta faller utenfor. Flere studier peker på behovet for aktive undervisningsopplegg som krever rom og boltrings-muligheter for å hindre at disse sakker akterut i forhold til jentene.

 

Marianne Werrum. Foto: Privat

Nye skolegrenser

Et viktig moment som har gått mange hus forbi er at dersom Nordpolen skole legges ned, må skolegrensene tegnes på nytt, og bli større. Det betyr både lengre skole vei for flere, og at barn som i dag går på Lilleborg, Sagene eller Voldsløkka kan bli tvunget til å bytte skole fra 2027, selv om skolen består.

Dette vil også påvirke bomønster og områdenes attraktivitet. Leiligheter i mange bygårder vil synke i verdi, fordi det blir lenger til skolen og mindre attraktivt for barnefamilier å etablere seg. Det har vært en voldsom økning i par og par med barn i Sandaker og Torshov de siste 20 årene. Dette er i stor grad drevet av skoletetthet og evnen til å leve kompakt, noe som veier opp for trangboddhet og andre indre by utfordringer.

– Det er i hele bydelens interesse at Nordpolen skole består. Alle, både med og uten barn, har en interesse av at nærskolene beholdes. Vi ber foreldre, familier, naboer og alle andre som bryr seg om skolene i bydelen vår om å hjelpe oss i vår kamp for å redde Nordpolen skole, sier Werrum.

Helt konkret ber FAU-lederen om tre ting:

– På første mai har vi fått vår egen parole mot skolenedleggelser i toget. Møt opp på Youngstorget klokka 12 og gå sammen med oss! Vi ber også alle om å signere underskriftskampanjen vår på reddnordpolen.no. Og vi ber alle berørte om å sende inn høringssvar der de protesterer mot skolebehovsplanen, sier Werrum, og legger til:

– Det er nå det gjelder!

Forrige
Forrige

Høringssvar til skolebehovs - planen

Neste
Neste

Underskriftskampanje Redd Nordpolen Skole